Раціональне харчування – одна з основних умов здоров’я людини



     

    Про організацію харчування дітей в навчальних закладах району 




     

    Ми живемо не для того ,щоб їсти,

    але для того,щоб жити

    Сократ

            Проблема здоров’я дітей дошкільного та шкільного віку в Україні належить до найважливіших соціальних проблем, тому що раціональне харчування є однією з найбільш важливих і ефективних передумов, що впливають на зростання і розвиток дітей. 

        Відділом освіти Могилів-Подільської державної адміністрації для працівників навчальних закладів району(медичних сестер, кухарів,комірників) був організований і проведений навчально-практичний  семінар на базі  Могилів- Подільського міжрайонного відділу лабараторних досліджень за участі завідуючого відділом організації санітарно-гігієнічних досліджень Соколовського В.Д.,помічника санітарного лікаря Мініої А.М. та головного спеціаліста відділу освіти Касько Л.І.

           На семінарі були розглянуті питання щодо важливості санітарно-гігєнічного забезпечення  при організаціїхарчування у загальноосвітніх навчальних закладах району. Обговорені ризики винекнення інфекційних  захворювань при порушенні санітарних правил під час організації харчування дітей .Соколовський В.Д. нагалосив на вимогах санітарного законодавства при організації роботи харчоблоків на етапах одержання продовольчої сировини, її тимчасового зберігання. Ознайомив з дотриманням правил технологічного приготування страв та їх видачі, вимогами до санітарно-гігієнічного і санітарно-технічного забезпечення  організації харчування дітей, ведення ділової документації. Мініна А.М. наголосила на важливості дотриманні вимог по маркуванню столового та кухонного посуду, технологічного інвентаря , правил їх миття та зберігання.

         Раціональне харчування – одна з основних умов здоров’я людини, її довголіття, плодотворної праці. Для забезпечення правильного харчування будь-якій людині необхідні  три умови:

    -наявність у їжі всіх необхідних інгредієнтів;

    -здоровий травний тракт;

    -раціональний режим харчування.

          Організація харчування в дошкільному закладі- це проблема великої соціальної значущості,особливо за умов дійсних соціальнольно-економічних обставин. Дитина перебуває у дитячому садку протягом  9 годин, а в школі- 6-7, і харчування здебільшого забезпечується саме в дошкільному та частково в загальноосвітньому навчальному закладі .Від того наскільки правильно воно буде організовано, багато в чому і залежить здоров’я дітей, їх всебічний розвиток.

         Раціональне харчування , що відповідає фізіологічним потребам організму дитини в харчових речовинах і енергії, забезпечує її нормальний гармонійний розвиток, підвищує стійкість до різних несприятливих факторів зовнішнього середовища,сприяє вироблення імунітету до різних інфекцій. Доведено, що діти, які отримують з самого раннього віку правильне харчування, рідше хворіють, а в разі виникнення захворювань переносять їх легше і,зазвичай, без ускладнень.Харчування має не лише компенсувати енерговитрати.але й забезпечувати безперервні процеси, що необхідні для зростання і розвитку  ( тобто дитина справді «їсть для того, щоб жити»).За результатами досліджень, процеси обміну речовин у дітей відбуваються значно інтенсивніше, ніж у дорослих. Діти більше рухаються, що спричиняє значні енергетичні витрати.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

        Правильна організація харчування дітей- запорука їхнього здоров’я. Адже дитина потребує постійної уваги батьків вихованців та працівників дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів.

     



    31.03.2014 | Aдмін

    Вернутись назад